RAVISTELE PERINTEITÄ, KOKEILE JOTAIN UUTTA

Perinteisen kinkun sijasta voi välillä kokeilla jotain uutta. Vaahterasiirapista saa kinkulle maukkaan ja makean glasyyrin eli kiilteen. Paistopussissa kinkku pysyy mehevänä ja samalla voi helposti höyryttää myös rosollikasvikset. Mehukkaasti kinkun liemen kanssa samassa pussissa kypsyneet kasvikset nappaavat mukaan makua. Kun rosollin kasvikset vielä pilkkoo isoiksi lohkoiksi eikä salaattia sekoita turhaan, ettei punajuuri pääse värjäämään muita kasviksia, pysyy rosolli raikkaana ja erilaisena.

VAIKEUSASTE

  • keskivaikea
  • valmistusaika 4-5 h

AINEKSET

  • 2-3 kg pieni kinkkurulla

Rosolli

  • 3 punajuurta
  • 2 porkkanaa
  • 3 perunaa
  • 1 sipuli
  • omenaa
  • suolakurkkua

koristeluun silputtua, tuoretta timjamia ja sitruunamehua

Rosollikerma

  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl etikkaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 1/2 dl punajuurten lientä

Vaahterasiirappikiille

  • 1 dl omenamehua
  • 1 dl vaahterasiirappia
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl dijon-sinappia
  • 1/2 tl neilikkaa

TARJOILU

  • 8 hengelle

VALMISTUSOHJEET

  1. Paista kinkusta pinnat ruskeaksi pannulla, aseta paistopussiin ja paista 160-asteisessa uunissa 3-4 tuntia kinkun koosta riippuen (sisälämpö noin 77 astetta).

  2. Lisää punajuuret, perunat, sipulit ja porkkanat kuorineen paistopussiin viimeiseksi 1,5 tunniksi.

  3. Keitä kiilteen aineksia kattilassa kunnes seos alkaa muuttua siirappimaiseksi (n. 10-15 min).

  4. Kun kinkku on kypsä, ota paistopussi pois uunista ja nostele kasvikset ulos pussista. Poista kinkusta verkko, valele vaahterasiirappikiilteellä ja paista 250-asteisessa uunissa vielä 15 minuuttia kunnes kinkku saa kunnolla väriä.

  5. Jäähdytä kasvikset, kuori ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa lohkoiksi myös omena ja suolakurkku. Nostele lohkot tarjoilukulhoon. Purista päälle sitruunamehua ja koristele hienonnetulla timjamilla. Vispaa kerma ja lisää muut ainekset.

    Vinkki! Kinkusta irronneesta paistonesteestä ja ylijääneestä kiilteestä saat helposti kasaan keittämällä maukkaan kastikkeen kinkulle.

Ekoeskimo